0886 744 888

Нашият
блог

Ако искаш да си в крак с времето и да останеш търсен специалист и в бъдеще, то тези топ професии са точно за теб Дата: 25/11/2019

Ако се вярва на Forbes, то буквално само след няколко години тези специалисти ще са ненужни. А местата им ще бъдат заменени от роботи и иновативни видове дейности.

1. Специалисти по възстановяване на екосистемата и по предотвратяването на екологични катастрофи

Цунами, торнадо, пожари в горите… Всеки ден планетата е разтърсена от глобални катастрофи, помитайки със себе си хиляди животи по целия свят. Ресурсите на Земята всеки ден стават все по-малко и според прогнозата на учените към 2020 година те ще са сериозно изчерпани. Не става въпрос само за нефта. С огромна скорост започнаха да изчезват животни, растения – заради лоши условия на живот.

Днес светът спешно се нуждае от инженери по възстановяване и почистване на околната среда. В задълженията им също влиза съхранение и възобновяване на събрания по-рано генетичен материал на измрели или на границата на изчезването животински видове. Скоро ще се появят и специалисти по регулиране на атмосферните условия.

Къде обучават на това?
Професията „специалист по възстановяване на екосистемата“ може да се усвои в канадския Niagara College. Намира се на час път от Торонто, близо до Ниагарския водопад. Обучението продължава само година, но изключително на английски език. При подаване на документите ще ти трябва сертификат, че си преминала тест TOEFL или IELTS.

В края на обучението ще получиш сертификат с квалификация Ontario College Graduate Certificate, който ще ти даде право да работиш в 6 направления: специалист по възстановяване на екологията, мениджър на околната среда, биолог в средата на обитаване, специалист по природно наследство, координатор на управлението на водоразделите, специалист по изчезващите видове и контрол на разпространението на плевелите.

2. Медицински работници


Ще ни попиташ: какво е новото тук? Лекарската професия е една от най-древните. Но методите и инструментите, с които съвсем скоро тези специалисти ще работят, идват от бъдещето.
Дори сега вече има специалисти, които „отглеждат“ човешки органи, тъкани и кости. Това би позволило в бъдеще да се откажем от трансплантацията на човешки органи или използването на протези.
На помощ идват изкуствените микроскопични помощници – нанороботите. Те ще бъдат внедрявани, за да търсят и отстраняват сложни заболявания. Такива роботи ще могат да „премахват“ вредни навици и негативни качества и точно обратно – да „посаждат“ положителен навик или знания. Например да „посадят“ в мозъка ти чужд език.
Учените са категорични, че след време мозъкът ще може да бъде напълнен или почистен от излишна информация, като хард диск на компютър. Те дори казват, че това ще се случи след 5 години.
Ние ще можем да записваме спомените си, плановете и мислите, а също и да ги разпространяваме в социалните мрежи. Биоинженерите ще направят пробива към 2020 година. Ще се търсят пластични хирурзи на бъдещето, които с помощта на новите технологии ще могат да „слепят“ именно тази външност, която клиентът пожелае.

Къде обучават на това?
Тюменският държавен университет предлага няколко иновативни професии в тази сфера: разработчик на киберпротези и импланти, биолог изследовател, специалист по създаването на изкуствени органи, специалист по компютърен инженеринг, биотехнолог. Тук ще ти е необходим руски, но пъщ ще учиш не една година, а 5.

3. Космически работници

Ако филмите на Marvel ти струваха доскоро като фантастика, към 2030 година тези сценарии ще са реалност.

Според учените след няколко десетки години космическият туризъм ще стане като обикновения днес, все едно летиш до Малдивите. Животът на друга планета също ще престане да бъде фантастика. Холандската организация Mars One планира колонизация на Марс през 2023 година.
Екипът работи над проекта не за първа година. Повече от 200 000 души от цял свят доброволно поискаха да получат билет и да останат да живеят на Червената планета.

Къде обучават на това?
Ако мечтаеш да създаваш космически кораби, ракети и летящи апарати от бъдещето, смело си подавай документите в Московския държавен технически университет „Бауман“. В учебния процес участват космонафти, водещи инженери ракетостроители и учени, има и практика в „Байконур“, „Енергия“, „Boeing“ и други.
Тук има изключително високи изисквания към физиката и математиката, но накрая ще получиш диплома за инженер констуктор.

4. Дизайнер или архитект на виртуална реалност


Имената на тези професии много години се използват от режисьорите на фантастика и създателите на видео играчки. С появата на социалните мрежи с всеки изминал ден все повече хора се потапят в несъществуващ свят на възможности и емоции. Скоро ще се появят виртуалните офиси, музеи, общински учреждения и др.
Прекаленото стоене в несъществуващата виртуална реалност се отразява лошо на психичното здраве, затова ще има нужда от специалисти, които да могат своевременно да окажат професионална психологическа помощ.
При това експертите прогнозират съществен ръст на пазара на VR устройства. До 7-8 години той ще надвиши 45 милиарда долара стойност.
Популярността на специалистите, които ще могат да изобретят такива устройства в близките години, бързо расте.

Къде обучават на това?
Днес повече от 100 учебни заведения по целия свят предлагат обучение на такива професии. Всяка търсачка ще ти извади имената. Ако не искаш да губиш време за многогодишно обучение, то си намерила идеалната професия. Диплома за архитект на виртуална реалност можеш да получиш за 4 месеца, обучавайки се онлайн.
Такава образователна платформа е contented.cd. На всички желаещи, след получаването на диплома, се предлагат програми по заетостта. Това е идеален вариант за тези, които мечтаят да живеят на остров и да работят лежейки на шезлонга и с лаптоп на коленете, пиейки мохито под лъчите на слънцето.

5. Разработчици на роботехника и нови видове роботизиран транспорт


Роботите така бързо и плътно започнаха да навлизат в живота ни, че изместват нас, хората. Да, именно хората!
Професиите днес са 366, но повечето от тях ще изчезнат след 20 години. Колкото професията е по-механична и действията в нея се повтарят, толкова по-бързо тя ще бъде иззета от роботите.
Например в Китай има фабрики, които са напълно роботизирани. И ето така, с едно махване на ръка, 750 човека за няколко часа губят работата си.

В близкото бъдеще от роботи ще бъдат заменени продавачите, шофьорите и дори журналистите. Затова ще се търсят тези, които могат да създадат такъв робот. Подводни тунели, летящи коли, нестандартни горива – това вече е реалност, за развитието на която са необходими професионалисти.
За станеш такъв специалист, ти трябва да разбираш от автоматизирани системи, програмиране, да не говорим за фундаментални знания в областта на физиката, механиката и електрониката.

Къде обучават на това?
В мюнхенския университет Technical University of Munich предлагат магистърска програма „Роботехника, познание, интелект“. Обучението се базира на принципа, че при разработката на роботизирана техника, се отчита преди всичко участието на машините в жизнената дейност на човека.
Налага се да знаеш добре немски език и да представиш сертификати DSH. Най-краткият курс на обучение е 4,5 месеца.

Как стои въпросът у нас с тези професии?
На този етап в България учебните заведения не предлагат обучение по тези специалности. Преглеждайки сайтовете на университетите, ни стана ясно, че ние не бързаме да живеем в бъдещето, засега оставаме в настоящето.

Прогресивна сфера е https://robotika.bg/, където обучават най-малките.

За останалите професии на бъдещето, се налага да чакаме.

Има ли място за жените в тези професии?
Космонавтиката, науката, сложните технически и роботизирани технологии – са сфери на дейност, в които традиционно лидерстват мъжете. А именно те се развиват с бързи крачки. На пръв поглед може и да ти се струва, че на теб ще ти е много трудно да си избереш професия и да се изкачиш по кариерната стълбица, но това не е така.
Дори днес границата между мъжкото и женското започва да се размива. Носим унисекс дрехи, ползваме такива парфюми. Жената сменя гумите на колата, докато мъжът утешава вкъщи ревящото дете.

Все повече момичета се интересуват от космоса, от VR устройства и подобни приспособления, които в миналото бяха изключително мъжка зона на интереси. В близкото бъдеще джендърното съотношение на пазара на труда и образованието ще се променя. Това няма да стане изведнъж, просто обществото ще се промени според новите условия на живот.
И нищо чудно роботът, който ще замени мъжката сила, да бъде измислен именно от жена!