0886 744 888

Нашият
блог

Пет причини защо да бъдеш рекрутър Дата: 27/05/2019

В днешно време има различни разбирания за „Рекрутмънта“ (подбор, набиране на кадри) като част от Човешките ресурси. В зависимост от сектора, в който се набира персонал, работата е различна. Подборът на кадри има своите специфични особености. До определена степен те се отличават по това дали компанията сама си организира този подбор или ползва услугите на външна агенция, специализирана в тази дейност. Опитът на организацията, както и експертността на екипа оказват съществено влияние върху процесите. Независимо от тези разлики, работата на специалистите по подбор на кадри в едно отношение е еднаква – и то е в удоволствието, което носи.

В този материал ще споделя с вас точно това: Петте причини, поради които да се работи като рекрутър е истинско предизвикателство и удовлетворяваща дейност.

1. Работата е изключително разнообразна и динамична.

При работа в т.нар. външна компания /агенция/ за подбор на персонал, всеки ден е различен и почти няма момент, в който да се скучае или да се бездейства. Според мен най-досадното нещо, което може да ти се случи на едно работно място, е монотонността в работата, която те кара буквално да „зациклиш“ на едно място, както се казва на жаргон. В нашата работа е точно обратното, което и ни амбицира да бъдем по-добри и по-успешни в усилията си. Така ние се развиваме и усъвършенстваме в личностен план. Всеки ден работим по много и нови позиции, с различни клиенти, през различни канали. Организираме и провеждаме интервюта с кандидатите, разучаваме позициите и техните специфики, запознаваме се с клиентите, общуваме в LinkedIn, подготвяме обяви, обработваме и анализираме получената информация.

2. Срещите и комуникацията с интересни хора.

Това е една от професиите, които позволяват да срещаш много хора с различен професионален опит и амбиции, както и с различни житейски съдби. Всеки ден разговаряме с кандидати за дадена работа или с клиентите, търсещи своите квалифицирани кадри. Така се създават контакти в различни области, които са изключително полезни в тази дейност. Общуването и добрите познанства между хората са ценен капитал в днешно време. Прави ми впечатление, че от всяка среща научавам интересни неща, които не съм знаела. Това е така, защото общуваме с хора, живеещи в страната или извън нея, с различно образование и специалности, работили за световни компании и в различни места по света. От всеки човек можеш да научиш нещо полезно и интересно.

3. Възможността за непрестранно учене на нови неща и придобиване на нови умения.

Тъй като работя в IT сектора, мога да споделя, че това наистина е голямо преимущество. Тази индустрия се развива с бурни темпове и почти няма момент, в който да мога да кажа: „Ето, аз вече знам всичко!“. В мига, в който си го помислиш, излиза нещо ново, което пак трябва да учиш. И въпреки че ние не сме програмисти и не „кодим“, също ни се налага да разбираме от новите технологии и всичко, което върви в пакет с тях.

Освен тези познания, ние постоянно се учим да бъдем по-организирани и ефективни. За нас времето е от особено важно значение и трябва да го използваме правилно, т.нар. “Time Management” е наше номер 1 оръжие. Динамиката в работата ни учи да бъдем гъвкави и да се справяме бързо с проблемите в различни ситуации.

4. Отговорността, че от работата и усилията ни се променят житейският път и съдбата на много хора.

Това, което работим и сме избрали за своя професия, е от огромно значение за нашия живот. Работата ни е пряко свързана с финансовото ни състояние, настроението ни, личното ни удовлетворение, отношенията ни с хората. Основната задача на рекрутъра е да помогне на своя кандидат да намери онова работно място, което ще го прави щастлив. Ние се грижим за своите кандидати и се стараем да подобрим живота им. Мисията ни е да намерим възможно най-доброто и подходящо място според опита и желанията на кандидата. Понякога нещата не зависят от нас и в крайна сметка човекът не започва на позицията, за която сме го изпратили, но когато нещата се случат „по план“… следва точка номер 5.

5. Чувството на удовлетворение, че наистина си успял да помогнеш на някого.

Повярвайте ми, няма нищо по-хубаво от това да чуеш думите „Благодаря ти за всичко, което направи за мен!“. Да получиш благодарности за това, че си успял и наистина си помогнал на един човек да започне мечтана работа – ето, в това е смисълът на нашата професия. Няма нищо по-удовлетворяващо от мисълта, че дори един човек ще живее по-добре, благодарение на твоите усилия. И най-искрено мога да споделя, че това чувство ме прави амбицирана да бъда все по-добра в професията си.

Материалът е от „Блога на Лила“