0886 744 888

Нашият
блог

Най-предпочитани професии Дата: 12/06/2019

Професиите в сферата на софтуерните и дигитални технологии оглавяват класациите за най-предпочитани професии

В световен мащаб традиционните професии като икономисти, адвокати и счетоводители губят своите лидерски позиции сред предпочитанията за кариера, за сметка на професиите в сферата на технологиите и дигиталните комуникации.

Дигиталната икономика има силно отражение и върху пазара на труда.

Проучване на професиите в България сочи, че процентът на хората, които предпочитат да изберат висше образование в сферата на икономиката, правото и медицината, все още остава много висок, независимо от търсенето на пазара на труда. Лидерската позиция в тази ранглиста през последните години обаче се заема от компютърните специалисти.

Безспорно професиите в сферата на софтуерните и дигитални технологии вече оглавяват класациите за най-предпочитани професии.

От една страна, интересът идва от много по-високото заплащане, в сравнение със средното за страната. По-значимият фактор обаче е това, че хората все повече и повече осъзнават колко бързо се променя средата около тях, както и това, че всички професии на бъдещето, свързани с новите технологии, всъщност вече са професии на настоящето.

С развитието на сферите на дигиталния маркетинг и криейтив дизайна, се раждат и други нови, по-модерни и специализирани професии – различни от програмист. Например в сферата на дигиталния маркетинг до преди няколко години масово се търсеха широкопрофилни дигитални маркетинг специалисти, но вече наблюдаваме все по-голямо разширяване на ролите в тази професия, появявайки се позиции като:

Email Marketing специалист, Маркетинг Анализатор, Facebook Marketing специалист, SEO специалист и др.

Какви са основните функции на Email Marketing Specialist

Основни функции на Маркетинг Анализатор

– Обработва, актуализира и консолидира данните свързани с маркетингова дейност на фирмата
– Анализира резултатите и ефективността на провежданите трейд-маркетингови мероприятия
– Обработва и анализира информация свързана с установка на търговско-рекламно оборудване
– Обработва и анализира маркетингови разходи.
– Изработва текущи и периодични справки и отчети

Основни функции на Facebook Marketing Specialist

Тази нова професия е подходяща за всички млади хора, които притежават нестихващо любопитство, усет към общуването и способност да разказват вълнуващи истории с помощта на социалните мрежи.

В тази професия не съществува работно време „от 9ч.  до 17ч., затова най-голямото предизвикателство пред работещите в сферата е да бъдат непрекъснато в крак с промените и да се адаптират бързо към динамичната среда. Facebook Marketing Specialist разработва, провежда и съдейства за правилното таргетиране на рекламни кампании във фейсбук, отговаря за тяхното съдържание, визуалното представяне, проследяването на резултатите и своевременно модифициране за постигане на желаните резултати.

Основни функции на SEO специалиста

ЅЕО cпeциaлиcтa oтгoвapя зa oптимизиpaнeтo нa caйтoвe в тъpcaчĸитe. Toй тpябвa дa пoзнaвa oтличнo тъpcaчĸитe и aлгopитмитe им, дa знae ĸaĸ ce извъpшвa вътpeшнa и външнa oптимизaция, дa извъpшвa caмoтo oптимизиpaнe и дa cлeди peзyлтaтитe oт нeгo – дa извъpшвa мoнитopинг и aнaлизaция нa peзyлтaтитe oт oптимизaциятa.

Основни видове SEO спциалисти:

 ЅЕО cтpaтeг (ЅЕО Ѕtrаtеgіѕt) – тoй cъcтaвя цeлия плaн, ĸaĸви щe ca цeлитe и cтpaтeгиятa и ĸaĸ тoчнo дa бъдaт пocтигнaти цeлитe нa oптимизaциятa.

Ceo мeниджъp (ЅЕО Рrојесt Маnаgеr)- чoвeĸ ĸoйтo oтгoвapя caмo зa изпълнeниeтo нa ĸoнĸpeтния пpoeĸт.

CEO aнaлитиĸ (ЅЕО Аnаlуѕt): чoвeĸ c oпит в пoлзвaнeтo нa мнoгo ЅЕО инcтpyмeнти.

Aнaлитиĸ нa дaнни (Dаtа Аnаlуѕt): чoвeĸ c oпит в aнaлизa нa дaннитe, cъбpaни oт ЅЕО aнaлитиĸa.

ЅЕО ĸoпиpaйтep: чoвeĸ ĸoйтo тpябвa дa мoжe дa пишe тeĸcтoвeтe пoлзвaни пpи oптимизaциятa нa caйтoвe.

Линĸ билдep (Lіnk buіldеr): чoвeĸът, ĸoйтo пpaви физичecĸoтo пyблиĸyвaнe нa линĸoвeтe и тeĸcтoвeтe в paзлични caйтoвe, coциaлни мpeжи, диpeĸтopии и блoгoвe.

Cпeциaлиcт в oптимизaциятa нa oнлaйн мaгaзини: тpябвa дa мoжe дa извъpшвa eфeĸтивнo пoнe вътpeшнa oптимизaция

Aнaлитиĸ coциaлни мeдии (Ѕосіаl Меdіа Аnаlуѕt) – чoвeĸ c oпит и пoзнaния зa ĸoнвepcиятa и aнaлизиpaнeтo нa мapĸeтингa и oптимизaциятa в coциaлни мeдии.

Ѕеаrсh Еngіnе Маrkеtіng (ЅЕМ): cпeциaлиcт ĸoйтo дa oтгoвapя зa peĸлaмaтa в тъpcaчĸитe – Рау реr Сlісk (РРС).

Професия Влогър

Влогърите снимат кратък видео клип по определена тема, качват го в VBOX7 и YouТube или във vlogbox.bg, след това ги споделяте в най-голямата социална мрежа – Facebook за още по-голяма популярност. Световната тенденция сочи,Т че техните клипове им носят сериозни печалби. Докато българските влогъри споделят, че у нас все още не може да се говори за голяма финансова изгода от това занимание.

Професия ХЕЙТЪР

В буквален превод думата хейтър означва, човек, който не може да бъде щастлив от успехите на другите или „критикар“. Като всяка професия и хейтърството си има много минуси. Нямаш право на отпуск и промяна в мнението си относно определено нещо или индивид. Хейтърите са навсякъде – от форумите на различни медии, до социалните мрежи – Facebook и Twitter и др. Лесно могат да бъдат познати – не влизат в разговор с останалите коментатори под текстовете, а пишат в яростна защита на този който е платил. В най-общи линии платените хейтъри са служители на ПР или рекламни агенции.